Wie we zijn

Actie Ateliers Amsterdam is een initiatief van de Beroepsvereniging van Beeldend Kunstenaars (BBK). Het doel is om een inhoudelijk vervolg te geven aan de actie Cultuurplekken Amsterdam Nu, met meer focus op de situatie van individuele ateliers en werkruimten van kunstenaars in Amsterdam. Cultuurplekken Amsterdam Nu werd in april 2007 georganiseerd door een samenwerkingsverband van BBK, FNV KIEM, KNTV Stichting Netwerk Broedplaatsen Amsterdam, SWWK en Vereniging de Vrije Ruimte met als doel te laten zien wat Cultuurplekken Amsterdam te bieden hebben en daarmee te pleiten voor een helder en stadsbreed beleid voor betaalbaarheid, continuïteit en uitbreiding van deze Cultuurplekken.

Voor de grote Broedplaatsen is dankzij de inzet van initiatieven als stichting de Vrije Ruimte en Bureau Broedplaatsen behoorlijk wat bereikt. Er is sprake van een breed stedelijk beleid en voor broedplaatsen geldt een maximum huurprijs van € 53, – per vierkante meter per jaar. Op het gebied van individuele ateliers en werkruimten ontbreekt dergelijk beleid op het moment nog. Stadsdelen zijn vrij zelf hun beleid te bepalen, welke daardoor onderling sterk verschillen. Er zijn geen richtlijnen of regels op het gebied van maximale huur of huurbescherming voor ateliers en werkruimten. Veel kunstenaars verkeren daardoor in een erg onzekere en afhankelijke positie, die de uitoefening en verdere ontwikkeling van hun beroepspraktijk als beeldend kunstenaar onder druk zet. Wat zich op stedelijk niveau in Amsterdam afspeelt, gaat ook op landelijk niveau op: door het ontbreken van een coherent landelijk atelierbeleid verschilt het gevoerde atelierbeleid erg sterk per gemeente. Bovendien is er voor kunstenaars erg weinig om op terug te vallen in geval van conflicten rond huurprijzen en het beëindigen van huurcontracten.

Door het samenbrengen en overzichtelijk maken van het atelierbeleid in de stad en de stadsdelen willen we het mogelijk maken voor kunstenaars om het beleid kritisch te volgen en precies te weten wat hun positie is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s